Despre noi

Despre noi…

Infiintata in anul 2011, Eross Pizza continua sa ofere produse de calitate, cu ingrediente autentice pentru un gust original. Flexibilitatea este un punct forte pentru noi, fiind pregatiti pentru orice fel de solicitare din partea clientilor, avand ca scop permanent imbunatatirea produselor si a serviciilor oferite.

SC PREMIUM SERVICE AC SRL

sediu social str. Tășnad 1, ap 37,
CUI: 35936556, J12/1482/2016

 

Despre pizza…

Initial acest fel de mancare a fost comercializat la chioscurile in aer liber. Sub forma unui astfel de chiosc a fost infiintata in 1738 si prima pizzerie, “Antica Pizzeria Port’ Alba”, care mai tarziu s-a deschis in jurul anului 1830 la Napoli sub forma pe care o au astazi pizzeriile, cu mese si scaune, si este deschisa si astazi.

Despre termenul “pizza”

Prima utilizare a termenului este inregistrata in anul 997 d.Hr. In Gaeta, un port dintre Napoli si Roma. Termenul “pizza” este invaluit in ambiguitate desi pare a se origina intr-un cuvant italian vechi ce inseamna “punct”, care a derivat in cuvantul “pizzicare”, traductibil prin “apucare”. Termenul este folosit pentru prima oara pentru a descrie modul in care un obiect este apucat pentru a fi scos din cuptor. Desi in multe zone mediteraneene au existat versiuni locale ale “painii plate”, ceea ce astazi numim pizza este versiunea napoletana a acesteia. Pizza a fost gustarea favorita a soldatilor Spanioli ce ocupau zona, la Taverna Cerrilo, in secolul al 17-lea. Blatul crocant pe care napoletanii il numeau “sfiziosa” era servit intr-o coala de hartie si consumat din mana. Bucatarii erau numiti “pizzaioli”, iar magazinele de pizza se chemau “laboratori”. Pana la mijlocul secolului al 19-lea termenul “pizza” devenise denumirea curenta a mancarii in discutie.

Pizza Margherita

Iscusinta pizzerilor napoletani a ajuns la urechile reginei Marguerita de Savoia care a vrut sa experimenteze personal controversata mancare. In 1889 Raphelle Esposito si sotia sa Giovanna Brandi au fost invitati sa il viziteze pe regele Umberto I si regina Margherita de Savoia, in timpul vizitei acestora in Napoli. Raphelle Esposito conducea impreuna cu Giovanna Brandi cea mai celebra si mai veche pizzerie din Napoli (pizzeria mai functioneaza si astazi) – Brandi’s. Cei doi au luat cu ei in vizita familiei regale 3 sortimente diferite de pizza. Una dintre ele continea rosii proaspete, mozarella si busuioc verde. Aceasta a fost preferata reginei si nu a trecut neobservat nici faptul ca aceasta pizza combina culorile proaspatului drapel al regatului Italiei. Raphelle a decis sa numeasca aceasta pizza, in onoarea reginei, Pizza Margherita.

 

Ce bine e la țara…
La tara-n zile de hodina
Ai mei taiau cate-o gaina
Acum, ca tot se poarta fita
Imi taie cate doua… pizza!

epigrama de Gheorghe Gurău (iulie 2007)

Viata inseamna sa “incerci anumite lucruri si sa vezi care functioneaza” – Ray Bradbury.